Efter flere gange at fået påstanden om “Google Analytics fejl” vil jeg gerne tage debatten op her. Først læste jeg selv oversættelsen hos SørenJ, hvor jeg kommenterede (uden at få svar). Dernæst blev det igen for nylig blæst op som en fejl ved min artikel om webanalyse på kommunikationsforum og endeligt kom kommentaren igen i går til mit indlæg om webstatistik begreber og definitioner.

Google Analytics FEJL og BEVIDSTE MISLEDNING

Påstanden om fejlen handler helt konkret om inddragelse af bouncerate i udregningen af det gennemsnitlige tidsforbrug. I dag er det sådan at når en bruger kun ser en side og derefter forlader sitet igen, så registreres det som et bounce (afvisning på dansk – men det er et tumpet ord). Tidsforbrug på hver enkelt side registreres ved at Google Analytics ved hvornår næste side registreres. Når der ikke er en næste side, da brugeren kun ser en side (ved bounce), jamen så er tidsforbruget lig 0 sekunder. Det trækker derfor ned i det gennemsnitlige tidsforbrug, når besøg som måles som 0 sekunder, tæller med i statistikken. For de giver 0 sekunder til tidsforbruget, men tæller stadig med som et besøg.

Det som især har fået nogle ud af starthullerne er at Google Analytics i dag indregner bounces. Både som besøg og til at udregne det gennemsnitlige tidsforbrug. Det betyder at hvis halvdelen bouncer, og den anden halvdel af de besøgende bruger 1 minut på sitet, så vil den gennemsnitlige besøgstid være 30 sekunder. Hvis bounces derimod ikke tæller med, så vil den gennemsnitlige besøgstid være 1 minut.

Google Analytics store forbrydelse består ifølge artiklen flere ting. Dels er det helt skrækkeligt at et bounce tæller som et besøg, dels er det forkert at det indgår i beregningen af det gennemsnitlige tidsforbrug men værst:::: Google Analytics havde lavet det om så det ikke indgik, men nu har de lavet det tilbage. Fyda fyda fyda, hvor er det bevidst misledning.

Tilbage på sporet

Mit strejf af ironi over den påståede MISLEDNING og FEJL skyldes flere grunde.

  • Jeg mener på ingen måde fremlæggelsen og iscensættelsen er et seriøst bidrag til en webanalyse-debat, men bidrager i højere grad til at skræmme folk fra at have tryghed til deres data og deres webstatistik system.
  • At lave hetz mod Google Analytics, giver ingen mening, når det omtalte faktisk gælder alle systemer
  • En i øvrigt ellers god mulighed for spændende debat om et relevant emne bør ikke drukne i ord som FEJL og BEVIST MISLEDNING. Væk med Ekstra Bladet, ind med Version2.dk

Om vinklen skyldes at man som medarbejder på mediabureau har brug for at fremvise højest mulige resultater over for kunden (højest muligt tidsforbrug og frasortering af alle de brugere, som ikke købte nu og her) ved jeg ikke, men lad os komme tilbage på sporet.

Registerering af tid og gennemsnitlig tidsforbrug

De “almindelige” webstatistik systemer (Google Analytics, Indextools, SiteCatalyst mv) registrerer som omtalt tidsforbruget på en side ved at registrere hvornår næste side loades. Det betyder at brugere, der kun ser en side, registreres som 0 sekunder, lige meget hvor lang tid brugeren var på siden. For sites med stor bounce rate betyder det naturligvis at det gennemsnitlige tidsforbrug trækkes meget ned. For nylig lavede jeg en udregning for et site, som viste at det gennemsnitlige tidsforbrug ville have været 5 minutter mod 3,5 minut normalt, hvis man ikke indregnede bounces i udregningen.

I artiklen lægges der meget vægt på besøg med bounce, men det er vigtigt at pointere at tidsregistreringen udregnes på samme måde ved alle besøg. Dvs. at tidsforbruget på den sidste side aldrig bliver medregnet.

Ønsker man at udregne det reele registrerede gennemsnitlige tidsforbrug pr. besøg, så skal følgende udregnes:

“Systemet gennemsnitlige tidsforbrug” gange med “Total antal besøg”. Dette skal divideres med “Total antal besøg” fratrukket “Bounces”.

Det gennemsnitlige tidsforbrug pr. sidevisning skal først fratrækkes alle bounces, og derefter skal der trækkes en sidevisning fra, for hvert besøg.

Google Analytics og de andre systemer kan overveje at inddrage bounce i deres besøg, men udelukke dem fra udregningen af det gennemsnitlige tidsforbrug. Jeg tror dog det vil forvirre brugerne. Prøv at forklare en almindelig slutbruger ovenstående udregning samtidig med at de skal lære hvad forskellen på et besøg, unik besøgende og sidevisning er. Det vil være klart mere simpelt at det er på baggrund af alle besøg.

Benchmark er vejen frem. For lige meget om bounce indgår eller ej, så er der også altid brugere der liiige henter kaffe imens. Eller læser avis. Ser tv. Snakker med kollegaen osv. Så tallet bliver skubbet både op og ned af forskellige omstændigheder. Med udgangspunkt i at disse omstændigheder er nogenlunde faste for sitet, så er der altid mulighed for at se om tidsforbruget er steget i forhold til sidste uge, måned eller samme periode sidste år. Benchmark, benchmark, benchmark.

Hvordan kan man få det helt reele tidsforbrug?

Bruger man Google Analytics kan man implementere javascript, som laver et kald efter 15 sekunder. Således vil de første 15 sekunder registreres, også for bounces.

Men ellers begynder markedet at have flere alternative værktøjer, hvoraf bla. Clicktale er stærkere på dette område. ClickTale registrerer hele besøget (ja, optager det tilmed), og dette giver derfor mulighed for at få hele tidsforbruget – også på besøg med bounce.

Er et bounce et besøg?

Her begynder den spændende debat. For hvorfor skal et bounce nu tælle som et besøg, når brugeren kun lige kigger ind af butiksvinduet?

Jeg skal ikke ligge skjul på min holdning, og vil derfor komme med en række argumenter for at det bør indgå:

  • Et bounce er stadig et besøg. Brugeren kom rent faktisk helt ind på sitet, og så ikke kun resultatet på søgemaskinens resultatoversigt eller lignende.
  • Et bounce kan også være en glad bruger. Alle mine læsere fra RSS tror jeg fuldt ud får deres behov udfyldt ved at gå ind og læse dagens blogindlæg, og derefter forlade sitet igen. Jeg ser det ikke som et problem, brugeren er glad og tilfreds (well, måske mit indlæg var total kedeligt, men så må jeg jo stramme op ;-) ) og dette bounce bør derfor ikke betragtes som en fiasko.
  • Hvis jeg har brugt adwords kroner på at hive en bruger ind på mit site for at eksponere en service eller en vare overfor brugeren, så er det vigtig information at vide hvad brugeren foretog sig. Hvis bounce-raten er høj, så tyder det på at jeg bruger forkerte søgeord eller at min landingpage ikke er god nok. Dårlige resultater er også meget vigtige resultater.
  • Muligheden for at analysere sine trafikinvesteringer vil være elendig.

Et argument for at sortere et bounce fra er at brugeren ikke havde relevans til sitet, fx fordi det var et søgeord fra en naturlig søgning, der blot “rimede” på andet indhold på sitet. Det hjælper bare ikke at fjerne bounces da kun få vil havne helt forkert på sitet. Det betyder at alt for mange fejlagtigt vil blive sorteret fra.

For at gøre det endnu mere langhåret, så er et bounce ikke længere blot dem, der har set en sidevisning i Google Analytics. Bruger man det nye Event-tracking, og en bruger ser én side, derefter foretager en handling, der event-trackes (Tryk på flash-elementet på forsiden) og derefter forlades sitet, så er det ikke et bounce. Så nu kan en bruger godt kun have set en side, men ikke være med i statistikken af bounces. Indtil for kort tid siden gjorde det samme sig gældende for brugervariable utm_SetVar, men det ændrede Google Analytics da brugerne ikke var enige i denne betragtning.

Hvis man endelig ønsker at analysere på data uden bounces, så er det bare i gang med filter eller Google Analytics Costum Segmentation.

Debatten om et bounce bør være besøg med 1 sidevisning eller maks 5 sekunder på sitet gemmer jeg til en anden god dag.

Kend derfor dit webstatistikværktøjs begreber og definitioner

Faktum er at det igen skal understreges at det er alfa og omega at kende sit system. Det er utrolig vigtigt at vide hvordan ens data er fremkommet, for at man ved hvad de dækker over. Når man først kender sine data så er det tid til at trylle så websitet for alvor bliver toptjekket og optimeret. Du kan derfor med fordel læse mit tidligere indlæg (fra igår) om webstatistik værktøjernes begreber og definitioner.

Google Analytics lille rettelse

Og hvad angår Google Analytics? Det virker sådan lidt “nervøst” og problematisk at lave en ting om, for at ændre det igen. Jeg kender ikke baggrunden, for data-resultaterne af ændringen er logiske for enhver med lidt matematisk sans. Men det er klart at når man ændrer benchmark, så mister mange deres faste grund at stå på – hvad niveau er de nye tal nu på? Det største problem er light-userne, som ikke har samme fair chance for at fange en sådan ændring, mens professionelle folk bør være helt bekendt med sådanne ændringer via opdateringer på diverse blogs mv.. Jeg tror ikke vi ser ændringer af den kaliber fra Google Analytics lige fremover, med mindre de holder fast i det (og Avinash er enig… :-) ).

Ser du det som et stort problem at bounce indgår i udregningen? Savner du en ny måde at udregne tidsforbrug? Bør besøg kun være brugere, der ser mere end én side? Bør nogle af systemerne tage denne kamp op, eller er det vigtigste blot at alle holder sig til samme standarder? Eller har du helt andre spændende input i denne debat? Giv gerne din mening til kende :-)


VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)