Undgå at blive sporet i Google Analytics

Google Analytics tilbyder snart muligheden for at man som bruger ikke bliver sporet. Er det nu så smart for nogle parter?

Google Analytics Opt-out

I et blogindlæg på Google Analytics bloggen fremlægger Google Analytics en kommende funktion til alle browsere: Mulighed for at man som bruger kan vælge IKKE at blive sporet i Google Analytics. Funktionen bliver udformet sådan at brugeren selv skal tage aktiv handling for ikke at blive sporet.

Der er ingen tvivl om at Google har følt sig presset til det, og derfor går den værste kritik i møde ved at agere god fe, og selv komme med et bud. Ved at komme med en opt-out funktion undgår man en opt-in fra andre parter. Måske… De seneste måneder har der været flere og flere ændringer og debat omkring brugen af Google Analytics. I Tyskland er det ikke på samme måde muligt at bruge Google Analytics, og i den anden lejr er flere amerikanske sværvægter-sites begyndt at bruge Googles produkt. Med sværvægter menes mange af den amerikanske regerings sites, heriblandt www.defense.gov og www.fbi.gov .

Ved at tilbyde en opt-out imødekommer Google altså potentiel kritik, uro og debat i både ud- og indland. Læs mere om denne del i Eric T. Petersons blogindlæg

Brugen af Google Analytics fravalg

Som mange andre funktioner hvor brugeren aktivt skal gøre noget for at de bruges, så tror jeg ikke på den store brug. Mange vil knap vide muligheden findes og endnu færre ved hvad det drejer sig om. Det sidste er i virkeligheden det største problem.

I Hr. og Fru Danmarks ører lyder det utrolig farligt: Vi bliver sporet, det er et overvågningssamfund. Men hvad de ikke ved er at de ikke spores på individ niveau, og at det er fuldstændig det samme som når et supermarked tæller kunder og tæller antal solgte varer. Det frasiger de sig jo ikke.

I virkeligheden er sporing af brugernes adfærd til alles bedste. Webkøbmanden vil gerne sælge mere, og vil derfor gerne gøre det lettere og hurtigere for brugerne af finde det de søger og gennemføre et køb. Som bruger vil man gerne have det er let at købe, og finde det man søger. Sporingen af adfærden er med til at hjælpe begge parter: En analyse af brugernes adfærd viser hvor der er problemer på sitet, og man kan derfor justere, så problemet forsvinder. Begge parter bliver glade.

Påvirkning fremover?

Jeg tror ikke vi skal være nervøse for kvaliteten af webstatistik data. Selv hvis 0,5% skulle fravælge, så vil det ikke påvirke data i en grad at vi ikke kan bruge resten af data. Når man arbejder med statistik er der normalt 5% usikkerhed, hvilket viser at der er plads til et par procent manglende data.

Hvad tror du er Googles baggrund for denne ændring? Frygter du dine data, og vil du selv skynde dig ikke at blive målt, når funktionen kommer?

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)