Efter 1½ års venten er dagen endelig kommet til den næste store Google Analytics update. Jeg har ventet med længsel det sidste halve år, for de plejer at komme årligt. Så begejstringen er stor, og det vil din også være når du har læst til bunden af dette indlæg.

Den store justering tæller ikke så mange direkte nye funktionaliteter, men derimod et klart forbedret interface og muligheder. Men bare husk at SiteCatalyst store omgang med opdateringer tidligere på måneden gav brugerne ”Bouncerate” fordi brugerne synes det var interessant (fantastisk at de skulle gennem tre salg før de fandt ud af at webanalytikere faktisk bruger Bounce rate).

Helt nyt Google Analytics interface

Der er kommet to store ændringer til designet: Vejen ind til data er lavet markant om, og rapporterne i sig selv har fået nyt look´n´feel.

Det betyder i korte træk at du meget hurtigere kan komme ind til præcis de data du ønsker at se. Som billedet viser, så er hovedmenupunkterne nu med fokus på dit betjeningspanel (som er blevet mega meget federe), rapporterne (det er her du i højest grad finder den tidligere menu) og så de tilpassede rapporter. Rapporterne vises under “mit websted”, der også har givet intelligence-delen meget mere fokus.

Rapporternes look´n´feel er hovedsageligt bare lidt lækrere (visuelt lir, ikke vilde funktionelle optimeringer).

Skarpt nyt dashboard/betjeningspanel

Dette punkt er et af mine absolut favoritter blandt nyhederne. Dashboardet har i lang tid været et af de svage punkter, og nu sker der noget. Tidligere kunne du tilføje de rapporter du ville, men ikke med den visning du synes var bedst. Nu er det et rigtigt dashboard. Du bygger det op af ”Widgets” som du kontrollerer invidiuelt. Du kan:

  • Vælge hvilken som helst metrics
  • Vise data over tid med flere metrics. Mega fedt at kunne vise udvikling præcis på de metrics man ønsker.
  • Flere graf-typer, heriblandt lagkage diagrammer
  • Vælge segmenter og filtre du ligger ind over data for en enkelt widget på dit dashboard.

Personligt får jeg ikke flere analysemuligheder med denne ændring, men jeg kan lave skarpe skræddersyede og automatiserede rapporter til alle mine kunder. Analytikerens skarpe kommentarer mangler stadig, men sådan vil det altid være (indtil Webshopindeks går live ;) ).

Nye skræddersyede rapporter

Netop i dag nævnte til min webanalyse uddannelse hvor fed tankegangen er i bogen ”Yahoo Web Analytics”: Rapporterne er vejledende, de skal bruges som udgangspunkt til at justere og skræddersy skarpe rapporter.

Nu får du muligheden for at lave langt bedre tilpassede rapporter i din Google Analytics. Det kommer der meget mere om senere :-)

Nyt lir til søgeordene

En ny detalje som er feee´ men måske i mindre grad rigtig anvendelig, er en visualisering af søgeordene.

UPDATE: Mit første indtryk var at Google Analytics ville skille søgefraserne ad og vise de mest benyttede enkeltord i den nye tag-cloud. Umiddelbart er dette IKKE tilfældet, så du får ikke mere værdi, blot visualiseret resultatet.

Skyen viser kun det antal søgeord du vælger er synlige.

Google Analytics Keyword Cloud = Lir og luksus.

Event tracking som mål

SÅ skete det. Vi har i noget tid kunne spore fantastiske ting med event tracking, så vi ikke fik for mange ekstra fake sidevisninger. Men vi kunne ikke sætte det op som mål. Det kan vi nu!

Og længere er den del næsten ikke – vi kan fremadrettet sætte events op som mål. YES, sådan Google.

Ny administration og opsætning

En mindre sexet nyhed (ja, de andre er mega sexede) er at administrationen også bliver tænkt helt om. Det gælder både overblikket over konti og profiler, men også opsætning mv.

Samlet konklusion på opdateringen

Det er fantastiske nyheder, og i mine øjne er specielt det nye dashboard, tilpassede rapporter og event tracking som mål de mest markante og brugbare ændringer. Meget af det andet er groft sagt ligegyldigt lir.

Som Daniel Waisberg skriver i sit indlæg, så er der stadig områder der kan blive bedre. Specielt er jeg enig i manglen på Website Optimizer integrationen. Derudover savner jeg flere custom variables og automatisk sporing af links væk fra sitet, download af filer og mailto links. Sporing af exit links ser ud til at være på vej, mens resten lader sig vente på det.

Lad os håbe der ikke skal gå endnu 1½ år før vi ser markante ændringer igen. Men meget tyder på at Google stadig er foran til den tid.

Du kan læse mere om nyhederne i disse to blogindlæg:

Justin Cutroni – Analytics Talk

Daniel Waisberg – Gæsteblogger på Searchengingeland

Hvornår får jeg adgang?

Spørgsmålet du nok sidder med nu… Og svaret er “i løbet af den næste tid”. Google har selv meldt ud at der nok går en del uger, så hav tålmodighed, og drøm gode Analytics drømme indtil da :-)

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)