Webanalyse 2008 – året der gik

I år 2008 kom der for alvor aktivitet i forhold til webanalyse. Nye systemer så dagens lys, andre kom i nye eller opdaterede udgaver og virksomhedernes fokus har bestemt rykket sig mere mod analyse.

Nye webanalyse udbydere 2008

I år 2008 stødte jeg på flere helt nye webanalyse udbydere på markedet. Udover at det altid er spændende med nye udbydere, så var tendensen helt klart, at det ikke længere var nok at afrapportere sidevisninger og besøg, men at vi er kommet til webanalyse 2.0 (eller i al fald 1.5). Blandt de nye udbydere så vi nemlig det tidligere omtalte Woopra, som byder på en mere kvalitativ betonet analysefremlægning og GoingUp!, som ikke kun har data fra webanalyse, men også inddrager SEO. Jeg har også tidligere omtalt Clicktale, som jeg vil betragte som værende fra 2008 (selv om årstallet 2006 også indgår på deres site). Clicktale fik skubbet lidt til de to andre klikværktøjer og vist hvordan man også kan lave kvalitativ analyse uden at skulle kigge respondenten over skulderen.

Nye releases 2008

Det var ikke kun nye udbudere på markedet som viste udviklingen og vejen frem, da flere af de eksisterende udbydere også bød på forandringer.

Netminers udvikling

Netminers kunne efter flere års forskning og udvikling præsentere deres system med nye klæder. Og det må sige at klæde systemet. Her bliver man for alvor tvunget til at overveje hvilke variable som virkelig giver værdi, da der per default ikke er nogle faner med data – alt skal bygges op med egne dashboards. Jeg er egentlig vild med ideen, selv om det i en hastig stund kan være rart med den “gode gamle faste menu”.

Google Analytics udvikling

Google Analytic har udviklet sig markant i 2008. Måske et synspunkt fordi jeg savnede muligheden for filtrering. I oktober kom muligheden for filtrering og samtidig lancherede Google skræddersyet dashboards. Det er et stort skridt fremad, men ingen af delene matcher endnu fx Yahoo! Web Analytics. På en af mine kontoer er der også åbnet for event-tracking, hvilket betyder at det ikke længere kræver en unik URL for at registrere en event. Det er en stor fordel, fx hvis handlingen sker i en popup (tilmelding til nyhedsbrev fx) eller hvis du ønsker at dele salget op i kategorier og din backend for salget er ens for alle. Google Analytics steg et niveau i mine øjne, men der er stadig mulighed for forbedringer. Det positive er at det tyder det også på. Der er flere elementer på vej, heriblandt API og større integration med andre programmer (heriblandt Google Website Optimizer).

Google Website Optimizer

Det skal jo nævnes – Google Website Optimizer så også dagens lys. Jeg har set referencer til 2006, men jeg vil mene at 2008 var året hvor det for alvor blev lanceret og muligt at bruge.

Gemius. Udvikling?

Min kæphest Gemius er endnu ikke så omtalt her på bloggen, men skal absolut nævnes. Herefter ville jeg med glæde have omtalt en lang række ændringer, opgraderinger og spændende nye features, men de er udeblevet. Trods systemet nu i 1½ år har været det officielle system til registrering af webtrafik i Danmark, så er det stadig meget langt fra noget der minder om webstatistik. Her taler jeg naturligvis om Gemius Traffic. GemiusAudience er egentlig langt mere spændende, og værdien af dette er steget i det forgangne år. Ikke fordi Gemius har opdateret, men simpelthen fordi flere og flere sites er tilmeldt FDIM og dermed Gemius. Det betyder at man som tilmeldt website kan få langt bedre indblik i sine brugeres web-adfærd, i form af dobbeltdækning med de andre sites.

Omniture udvidede paletten

Omniture er ikke kun tracking og webstatistik, hvilket de i høj grad viste i 2008. De fik endelig implementeret Instadias survey, og kunne derfor lancere Omniture Survey. Derudover kom tilføjelserne SearchCenter (optimering af PPC – fx muligt at lave regler hvorefter der automatisk optimeres herefter. En regel kan være “maks converteringspris: 200 kr”) og Test&Target. Sidstnævnte er Omnitures bud på A/B og multivariate testing system. Alle de nye produkter er utrolig spændende og i et højt niveau, men desværre er prisen stadig derefter, så det er hovedsageligt brugbart for de helt store virksomheder, som for alvor kan kapitalisere på udbyttet.

Indextools opkøbt

2008 blev også året hvor Indextools blev til Yahoo! Web Analytics. Yahoo! er gået i angreb mod Google, og som modkandidat til Google Analytics er det tidligere Indextools nu kommet på banen. Det er et meget kvalificeret modspil, som dog er lidt sværrere for brugerne at gå i gang med. I Danmark er Yahoo! PPC sjældent noget som så mange bruger tid på, men i udlandet er markedsandelen noget større. Mere interessant betød købet at Indextools blev gratis. Ikke alle kan endnu få adgang, men i første kvartal 2009 ser dette anderledes ud.

Webanalyse branchen i Danmark

Det var ikke kun udbudet af analyse værktøjer som viste, at 2008 var et år med fart på. På markedet skete der også forskellige rokader og nye start.

Guava og deres aktiefald

The Milk var et lille uskyldigt firma, som havde deres helt eget område – de var i lang tid nordens eneste Google Analytic Certificerede partner og sad tungt på dette. I maj 2008 blev firmaet købt af Notabene, og i nogenlunde samme omgang blev det hele til Guava. Det kunne lyde som en spændende sammenlægning, men i mine øjne mistede markedet en nichespiller, for at prøve at lave en mastodont. Ikke kun jeg var imod opkøbet – aktiekurset styrtdykkede i September: 8. september var kursen 4,29 mens den 30. september var 1,05. I 2008 er kursen gået fra 6,15 til 0,6. Der var vist også nogle historier om at optioner til medarbejdere blev lavet om, da værdien af dette var helt til grin. Guava har ledt an i finanskrisen.

Glassbox – nyt firma i 2008

En sådan ændring kommer sjældent alene, og derfor så firmaet Glassbox dagens lys i september 2008. Virksomheden er funderet i tidligere The Milk medarbejdere, og arbejder udelukkende med webanalyse.

Valtech også GAAC

The Milk mistede i 2008 retten som den eneste Google Analytics Authorized Consultants i norden, da Valtech i November annoncerede at nu var de også GAAC. Helt Gaac Gaac. Så Valtech som tidligere har lugtet mere af udviklingshus er nu også begyndt at røre mere på sig i forhold til webanalyse og tracking. Dog ikke mere end at det er godt gemt på deres website, og så er det udelukkende Google Analytics, som omtales. Det er fint og det er gratis, men kunderne har nu og engang forskellige behov…

Webanalytiker.dk :-)

Og endelig… Så opstod dette site med denne blog. Pt. betragter jeg det som den største og i virkeligheden den eneste blog som i så høj grad beskæftiger sig med webanalyse på dansk. Det danske marked ER langt fremme med webanalyse, så det var på tide med en blog som tog emnet seriøst. Jeg kan ikke prale af at have sitet helt på plads endnu, for lysten til at gå i gang var større end til at få finpudset detaljerne inden launch. Derfor blev startåret 2008 og forhåbentlig en start til mange år med stor inspiration og vigtigst af alt – til god debat og sparring for alle i branchen. 

Webanalyse fremtiden – 2009

Det er svært at spå – specielt om fremtiden, men lad mig gøre et forsøg alligevel. Vadkær mener i sit nytårsindlæg at 2008 var i SEO´ens tegn, mens 2009 bliver i webanalysens tegn. Med ovenstående er jeg ikke helt enig i 2008 ikke bar markant præg af webanalyse, men giver gerne ret i at 2009 bliver interessant :-)

Jeg er ikke i tvivl om at endnu flere virksomheder begynder at få øjnene op for vigtigheden af webanalyse og tracking, og der vil derfor være behov for mere og mere arbejdskraft. Allerede i dag er det svært at få kvalificerede medarbejdere, og dette vil være et endnu større problem i 2009. Der er kommet flere virksomheder til på markedet, men min vurdering er at der er masser af plads til dem alle. Virksomhederne begynder også at blive mere fokuserede i valg af udbyder og arbejdsmetode, hvilket vil give udbudet en større bredde til glæde for kunder, men også for webanalyse branchen overordnet set.

Google

Der er ingen tvivl om at Google har mere i støbeskeen, og her tror jeg at vi får en langt større integration mellem Google Analytics, Google Website Optimizer og Google Webmaster tool at se. Generelt vil GWO blive mere udviklet, og der vil komme flere features til Google Analytics. Event tracking vil blive åben for alle, og systemet vil blive mere avanceret – til glæde for de proff. men samtidig vil det gå ud over den simpelthed der har kendetegnet systemet.

Juhuu Yahoo!

Så blev det 2009 og vi skal formentlig maksimalt vente 3 måneder før alle kan få adgang til Yahoo! Web Analytics. To ting er spændende her: Hvor offensive bliver de (både på verdensplan og i DK), og bliver fokus hovedsageligt at kunne modtage mængden af kunder frem for udvikling? Dennis Mortensen (dansker, som er chef for foretagenet i Florida) har en ny bog på trapperne, som umiddelbart ligner en manual til programmet. Jeg tror ikke det vil blive markedsført så offensivt i DK pga. Yahoo!´s lave PPC markedsandel, men udbredelsen skal nok finde sted alligevel, da landet allerede har taget godt imod. Så godt som alle bureauer tilbyder det, og DeMib har også gjort sit for at omtale det.

Generelle tendenser

Jeg tror 2009 bliver året hvor vi i langt højere grad ser nye udbydere komme til. Jeg tror dog det bliver i langt mindre grad med store flotte systemer, men derimod mindre features. Successen vil derfor afhænge af muligheden for integration med andre værktøjer, så man kan samle data og krydse dem.

Webanalytiker.dk 2009

Sitet kommer til at udvikle sig i 2009 og samtidig vil brugertallet stige betydeligt (ikke kun pga. høj selvtillid, men det er endnu i et begynder niveau ;-) ). Går alt efter planen kan det være der tilføjes et debat-forum, og alternativt åbnes bloggen for indlæg fra andre. Med den rivende udvikling på markedet er der mere end aldrig før brug for sparring, og derfor vil dette site være en god grundsten. Også i 2009 :-)

Og hvorfor alle de billeder af strande og palmer? Fordi vi i den kolde tid har brug for at tænke på varme. Og nåja, så er det egne feriebilleder fra min juleferie på Zanzibar ;-)

Tilføjelse 6. januar 2009:

Et år med så mange begivenheder kostede et par mangler: 1-mands webanalyse firmaet Misura startede ligeledes i 2008. Desuden var 2008 også året hvor den første Web Analytics Wednesday kom til København. Det første arrangement blev afholdt i april 2008, og bragte ligeledes Danmark på det store webanalyse verdenskort :-)

Tilføjelse 8. januar 2009:

Som nævnt i kommentarerne, så er der også oprustet i flere andre virksomheder.
Creuna har ansat flere folk, og har angiveligt en webanalyse afdeling på 7 personer (men hvad man tæller med som webanalyse er meget forskelligt fra firma til firma – tæller man fx sine programmører, der implementerer tracking med?).

Deducta har ligeledes oprustet deres afdeling, og deriblandt er jeg selv blevet ansat (hvilket klart må betragtes som et kvalitetstempel ;-) ). Derudover er Deducta i 2008 blevet certificeret i Sitecatalyst, Sitecatalyst implementering, Test&Target samt SearchCenter.


VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)