En på toilet-låget til Billigvvs.dks nyhedsbrev

Der er flere og flere, der snakker om at teste på deres hjemmeside, og selv kondom-pusher Morten Vadskær holder kurser i samme. Men det kan åbenbart gå lidt for stærkt for nogle, eller også er konceptet bare misforstået. Dagens nyhedsbrev fra Billigvvs.dk røg lige ind som case i dag, for her er der lidt at tage fat i. Det viser at selv et erfarent e-handelssite, som jeg plejer at benytte som det gode eksempel, kan fejle. Dagens emne er derfor analyse af nyhedsbreve.

Følger du mig på Twitter har du allerede fået en smagsprøve på deres ”AB test”, men jeg vil gerne uddybe lidt her på bloggen for det var i virkeligheden ikke det eneste område, der ikke var optimeret på. Så læs videre og lær hvordan du øger åbningsgraden, antallet af klik i nyhedsbrevet samt forbedrer din viden om brugernes adfærd. Samlet resultat: Større konvertering af modtagerne af dit nyhedsbrev.

Øg åbningsprocenten af dit nyhedsbrev med sigende indhold

Første problem: Jeg åbnede min Gmail og havde fået et nyhedsbrev fra Billigvvs.dk. I oversigten så den således ud – ikke ligefrem noget der giver mig heeeelt vildt lyst til at åbne, da indholdsteksten absolut ikke fortæller noget om emnet:

Løsning: Vil du vide mere om optimering af nyhedsbrev ift. Åbning i Gmail, så læs Vadskærs blogindlæg om hvordan du giver billeder alt-tekst. Denne løsning kunne have afhjulpet dette problem.

Søren Sprogø har i øvrigt lavet et interessant blogindlæg om hvordan du undgår at dit nyhedsbrev havner i Spam-filteret, som du kan læse på hans blog afdeling18.dk

Husk tekstindhold i nyhedsbrevet

Næste problem: Jeg får åbnet mailen, og det første der slår mig er at mailen er tom. Al indhold var billeder, så jeg skulle først aktivere billeder. Uden billederne var det eneste indhold og information: ”Billigvvs.dk nyhedsbrev – Giv dit toilet én på låget”. Der røg de næste x % modtagere (som dog havde åbnet mailen), fordi modtagerne ikke gad bruge tid på at undersøge hvad indholdet egentlig var.

Løsning: Jeg siger ikke at løsningen er at undlade billeder, men helt at undlade tekst er ikke fornuftigt. Hvis der i stedet havde været blot to linjer med tekst, som beskrev indholdet, at der var gode tilbud mv., så havde jeg haft en god grund til at bruge tiden på at aktivere billederne og se resten. På den måde motiverer du til at se resten af indholdet og fastholder endnu flere af modtagerne.

Tredje pudsige ting: Jeg er HELT VILDT interesseret i toiletter, så jeg er tålmodig og aktiverer billedet. Nu kommer indholdet endelig frem, hvilket afslører både gode og mindre gode elementer.

På plussiden:

 • Fangende overskrift (måske ikke sælgende, men viser relevans – i al fald for dem med IFö toiletter, men dem har jeg også tre af)
 • Gode billeder – genkendelse
 • Rabat-splash – ”Spar 41%”. Danskere er kræmmere og vil have rabat, så selvom Billigvvs.dk prøver at skabe et behov mange ikke ved de har, så er rabatten noget alle kan forholde sig til.
 • Et hovedprodukt og tre underprodukter. Giver fokus og stadig valgmuligheder

Minussiden:

 • Folk forstår ikke altid procenter – der bør stå en ”FØR”-pris i kr/øre også
 • Hvorfor er det lige jeg skal vide at brættet hedder ”Pressalit Cera+ 590 sæde? Og tilmed både i overskrift og brødteksten. Nyhedsbrevet skal vel ikke søgemaskineoptimeres? Så lad være med at tag teksten direkte fra sitet og lav en bedre og mere relevant tekst.
 • Der mangler mere udpenslede USP´er (Unique selling points). Fx bulletpoints med “Nu er det let af få din mand til at slå sædet ned”, “Undgå larm og ødelæggelse når toiletbrættet smutter”, “Få nattesøvn selvom familien *** (her kan indsættes alt efter temperament ;-= )”
 • I bunden remses forskellige produktgrupper og muligheder op – alt linker til forsiden. Der skal deeplinkes til produktgrupperne og funktionerne, som nævnes. Gør du det så spilder brugeren ikke sin tid og du mindsker din bounce rate.
 • Og endeligt… Når en købsknap skal AB testes i to forskellige farver, så betyder det ikke to knapper i hver sin farve. En AB test går derimod ud på at halvdelen af modtagerne får den ene farve, og den anden halvdel en anden, og så ser man hvad der virker bedst:

 

Optimering af nyhedsbrev med webstatistikken

 Selvfølgelig får du også hint om optimering af webanalysen. For her har billigvvs.dk også forbedringsmuligheder (det var den pæne udgave). Billigvvs.dk bruger Google Analytics. Først det positive: De sporer deres nyhedsbrev! Yes sir, det er nr. 1 og utrolig vigtigt. Hvis du er i tvivl om hvordan man gør det, så skynd dig at læse min guide til sporing af nyhedsbrev. For billigvvs.dk betyder det at trafikken ikke bliver sporet som direkte trafik (hvilket den ville gøre hvis modtageren klikker i mailen via Outlook eller andre offline værktøjer), og i stedet kan de se hvor mange besøg nyhedsbrevet har givet. Det er fed webstatistik!

Når det er sagt, så har de valgt ”gryde-tracking”. Alle klik (på nær den før omtalte bund som linker til forsiden) har samme kampagnekode: utm_source=Nyhedsbrev200942.

Hvad webstatistik om nyhedsbrevet kan de se?

Da alle de klikbare elementer kun er inddelt i to kampagner er det ikke let at få præcise data ud af dette. Derfor er deres næste mulighed at se på landingpagen. For de fire toiletbrædder har hver deres side. Så billigvvs.dk har faktisk mulighed for at se hvilket produkt der er klikket på. Men skal de se hvad produkt der er klikket på i nyhedsbrevet, så skal de gøre en smule mere end bare at gå ind i oversigten over kampagner. Ekstra klik i analyseværktøjerne gør formentlig at de ikke får set disse data.

Men hvorfor være tilfreds med dette? I præsentationen af ét produkt er der i mine øjne 6 klikbare muligheder:

 1. Overskriften
 2. Billedet
 3. ”Spar-splash”
 4. Prisen
 5. Grøn knap
 6. Blå knap

Forestil dig at du ved følgende: For at se produkt 1 klikkede 90% på overskriften, og for at se produkt 2 klikkede 90% på billedet. WOW – kunne det være at teksten for produkt 1 var lige i skabet mens billedet for produkt 2 var fantastisk? Eller forestil dig at vide om brugerne klikkede på grøn eller blå knap. Nu har du pludselig en helt anden viden om brugen af nyhedsbrevet, og hvad der virker og ikke virker som call to action.

På den måde kan du teste knapper, størrelse på elementer (billede, splash, længden af teksten  mv) og generelt få flere brugere ind på dit site.

Sendte praktikanten et enkelt nyhedsbrev?

Til sidst kiggede jeg i nogle af de tidligere nyhedsbreve fra Billigvvs.dk for at se om dette ene nyhedsbrev var en smutter. Det viser sig at det er meget varierende hvad de gør. Nogle udgaver af nyhedsbrevet har knapper med teksten ”Se varianterne”, andre har kun ”splash” med xx% Rabat, og andre har slet ingen Call To Action (splashet vil jeg nu heller ikke kalde Call To Action). Så enten tester de løs, dog uden at kende effekten af de forskellige elementer, eller også er der for mange kokke i køkkenet når de koger fond til nyhedsbrevet.

Nyhedsbrevet fra Billigvvs.dk er langt bedre end gennemsnittet af nyhedsbreve i dagens Danmark, men viser at selv virksomheder som disse har brug for optimering. Jeg håber det gav dig indsigt og overvejelser i forhold til dig eget nyhedsbrev. Og sporer du ikke effekten af dit nyhedsbrev, så kan det kun gå for langsomt.

Til sidst: Online Marketing manden Ib Potter har lavet en række PotterCut (Podcasts) omkring samme emne, som er ganske interessante. En hurtig oversigt, som er klikbare direkte til guldet:

Learning af et nyhedsbrev

Så blot ved at kigge på dette ene nyhedsbrev lærte vi:

 • Brug overskriften fornuftigt
 • Er indholdet kun tekst, så lav alt-tekst på billedet
 • Lav dog helst få linier tekst til at fastholde brugeren
 • Deeplink så meget så muligt og øg relevansen for brugeren
 • Lav detaljeret webstatistik tracking så du kan se effekten af de enkelte elementer
 • Og sidst men ikke mindst: En AB test af to knapper er ikke to knapper I SAMME NYHEDSBREV ;-)

Nok lokumssnak for i dag. Hvad er din største udfordring med nyhedsbrevene? Giv endelig en kommentar med på vejen :-)

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.3/6 (8 votes cast)
Case: Nyhedsbrev med misforstået AB test, 4.3 out of 6 based on 8 ratings