Din trafikkilde er ikke den rigtige

Du har besøg fra kampagner, der ikke er live. Du har trafik fra en AdWords kampagne der er stoppet. Og du forstår i det hele taget ikke helt hvordan trafikkilderne er brygget sammen. Svaret er: Det forstår jeg godt.

Dette er det tredje indlæg af tre om trafikkilder i Google Analytics. Det første indlæg handlede om forklaring af trafikkilder, indlæg nummer to viste at direkte trafik ikke er direkte trafik. Dagens indlæg viser at trafikkilden, der registreres ikke altid er trafikkilden brugeren kom fra.

Trafikkilder i Google Analytics er nemlig noget komplekst noget, da Google ikke ligefrem skilter med hvordan det er sat sammen. I dag får du den fulde forklaring, der giver dig et nyt syn på tingene fremover.

Trafikkilden er ikke nødvendigvis sidste kilde

Den trafikkilde der knyttes til et besøg, er ikke nødvendigvis den kilde, brugeren benyttede i det pågældende besøg. Lad os starte fra starten.

Overordnet set er der fire trafikkilder: Direkte trafik, organisk trafik, henvisningswebsteder og kampagnetrafik. Problemet er at de fire trafikkilder ikke har samme rang. Direkte trafik er nemlig lillebror til de andre trafikkilder. Et eksempel forklarer det bedst.

Bruger A besøger dit site mandag via søgning på “Træsko” på Google. Om onsdagen besøges sitet igen, denne gang via link fra træskoportalen.dk. Bruger A´s to besøg registreres som besøg fra 1. Google – søgeord “Træsko” og 2. Henvisningswebsted – træskoportalen.

Bruger B derimod… Om mandagen søger han på hestesko og kommer ind på dit site (du har et meget bredt sortiment af sko). Om onsdagen taster han din URL direkte i sin browser, da han kender den fra søgningen mandag. Dvs. onsdag er et direkte besøg. Bruger B´s to besøg registreres som 1. Google – søgeord “hestesko” og 2. Google – søgeord “hestesko”.

HOV??! Hestesko x2? hvad er nu det?

Direkte trafik er taberen

Og her er det at direkte trafik tydeligt fremgår som den oversete lillebror. Hvis en bruger er på dit site flere gange, og der først er en anden trafikkilde end Direkte, og det derefter er direkte trafik, så vil trafikkilden, som IKKE er direkte “vinde” alle besøgene.

Hvad betyder dette?

Først og fremmest betyder dette at du kan blive grundigt forvirret. For AdWords kører ikke længere, og alligevel kommer der besøg? Det er fordi de klikkede på AdWords i besøg 1, og nu kommer direkte til dit site. Er din AdWords koblet korrekt sammen med din Analytics, så kan du se under fanebladet “Klik” at de efterfølgende besøg står angivet med udgift på 0 kr. Hvis du kører en AdWords kampagne nu, og gerne vil vide hvad der er hvad, så kan du bruge dette til at se hvilken trafik, der er tilbagevendende (og gratis), og hvilken der kommer fra dine kampagner nu og her.

Skjult agenda?

Nogle vil straks spørge om Google har en skjult agenda da trafik fra både søgemaskinerne og AdWords får en længere levetid. Faktisk bliver AdWords noget mere værd end den bannerkampagne du aldrig fik kampagnesporet, for den er fra start direkte trafik. Men jeg vil mene at du som bruger selv har et ansvar. Sporer du dine kampagner, så vil al kampagnetrafik have samme status som AdWords.

Lyst til at ressearche?

Hvis du gerne vil kigge mere på trafikkilder, og eksperimentere lidt, så skal du kigge i cookien _utmz. Her er alle oplysninger om trafikkilden, og du kan se hvad der registreres i det pågældende besøg. Som inspiration kan du passende læse hvordan Mr. Steffer har fulgt i trafikkildens fodspor pga. en justering i cookielevetiden.

Andre webstatistikværktøjer

Det har handlet meget om Google Analytics, så de andre værktøjer skal da få lov at komme på banen også. I SiteCatalyst kan du registrere den oprindelige referrer så du kan se både den oprindelige og den sidste trafikkilde. I Yahoo! Web Analytics kan du frit vælge mellem tre forskellige former for registrering af trafikkilden – den der oprindeligt skaffede besøget, den kampagneaktivitet, der sidst fik brugeren ind på sitet, og sidst men ikke mindst, trafikkilden for det pågældende besøg.

Google Analytics er som udgangspunkt mindre avanceret på dette punkt, men der er ikke noget til hindring for at du sporer trafikkildernes historik i en Custom variable. På den måde kan du lære hele vejen fra start til slut at kende.

Trafikkilde konklusion

Gennem tre indlæg har jeg snakket om trafikkilder, og hvad er så konklusionen? Trafikkilder ER utrolig vigtige, da de danner hele grundlaget for hvor du skal bruge dine penge og ressourcer ift. at skaffe købere. Der er mange faldgrupper og hele vejen igennem ses det at du skal spore dine kampagner for at kende effekten af dine kampagner. Det er vigtigere end noget andet, for ellers har du overhovedet ingen idé om hvad øget trafik (og salg) skyldes. Når du får styr på hvordan trafikkilderne rent faktisk registreres, så er du rigtig langt.

Hvad mener du om Googles måde at registrere trafik på? Skal du starte forfra med din tanke om trafikken, eller synes du det er ragende ligemeget?

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
Kender du den rigtige trafikkilde i Google Analytics?, 6.0 out of 6 based on 1 rating