I aften afholder FDIH det årlige E-handelspris arrangement. Der er 10 kategorier med top 3 kandidater i hver. Der er dobbeltgængere i mellem, så der er i alt 24 forskellige websites nomineret som årets topsites.

De 24 sites må jo være topeksemplarerne inden for Online, så derfor ville jeg tage temperaturen på danske topsites sporing af 404 sider.

Hvad er en 404 side?

En 404 side er den side brugeren ser, hvis de føres hen til en side der ikke eksisterer. Det kan ske i forskellige situationer:

  • Du linker selv hen til en ikke-eksisterende side internt (måske slåfejl da du oprettede linket)
  • Andre linker hen til en side, der tidligere eksisterede, men som du har fjernet og ikke lavet et redirect på
  • Brugeren går direkte ind på dit site, men rammer ikke helt navnet på undersiden

Uanset hvad der er baggrunden, så er det kritisk, da brugeren ønsker at se dit indhold, men ikke får det. Din opgave er derfor bedst muligt at hjælpe brugeren videre, så brugeren ikke forlader sitet med det samme igen.

Er der så styr på 404 siderne?

Ud af de 24 nominerede sites mangler hele 6 websites en 404 side. Dvs. hvis brugeren rammer en forkert adresse på sitet, så ser de fx dette:

Hele 25% af de nominerede giver dermed brugerne en usandsynlig ringe mulighed for at komme videre på sitet, og rent faktisk finde det søgte indhold. Det er ganske kritisk.

Kend dine 404-siders URL

Første trin i optimeringen er at have en god 404 side, der hjælper brugeren videre. Næste og lige så vigtige trin er at spore hvilke sider brugerne ser som 404 sider. Dvs. hvor er der rent faktisk trafik? Det er derfor vigtigt at spore hvilke 404 sider, der har sidevisninger. Det kan man naturligvis bruge Analytics til.

Sitet www.e-conomic.dk har en ganske cool 404-side:

 

Men uanset hvor cool siden er, så har de ikke nogen analytics kode på siden. De benytter Google Analytics på sitet, men lige præcis 404-siden spores ikke.

Det er ikke første gang jeg ser det – formentlig fordi footer eller header (hvor analytics koden er inkluderet i) ikke indgår i 404-siden.

Kun halvdelen kender til 404 visninger

Tager vi en status på de nominerede sider til i aften: 3 sites har en 404 side, men uden analyticskode på, og yderligere 3 sides har ikke en reel 404-side, men flytter brugeren til forsiden – og kan dermed ikke se hvilken URL der var fejl på.

Så samlet set kan 12 ud af 24 se hvilke URL der er blevet vist som 404. HALVDELEN?!? Det er altså status for dagens brug af sporing af 404 sider. Hvad med dig? Har du husket at spore din 404-side?

I næste blogindlæg vil jeg fortælle mere om hvordan man bruger sporingen, og kan lave smarte tricks til at optimere ud fra det.

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
Topsites sporer ikke 404 sider, 6.0 out of 6 based on 1 rating