Topsites sporer ikke 404 sider
I aften afholder FDIH det årlige E-handelspris arrangement. Der er 10 kategorier med top 3 kandidater i hver. Der er dobbeltgængere i mellem, så der er i alt 24 forskellige websites nomineret som årets topsites.
De 24 sites må jo være topeksemplarerne inden for Online, så derfor ville jeg tage temperaturen på danske topsites sporing af 404 sider.
Hvad er en 404 side?
En 404 side er den side brugeren ser, hvis de føres hen til en side der ikke eksisterer. Det kan ske i forskellige situationer:
- Du linker selv hen til en ikke-eksisterende side internt (måske slåfejl da du oprettede linket)
- Andre linker hen til en side, der tidligere eksisterede, men som du har fjernet og ikke lavet et redirect på
- Brugeren går direkte ind på dit site, men rammer ikke helt navnet på undersiden
Uanset hvad der er baggrunden, så er det kritisk, da brugeren ønsker at se dit indhold, men ikke får det. Din opgave er derfor bedst muligt at hjælpe brugeren videre, så brugeren ikke forlader sitet med det samme igen.
Er der så styr på 404 siderne?
Ud af de 24 nominerede sites mangler hele 6 websites en 404 side. Dvs. hvis brugeren rammer en forkert adresse på sitet, så ser de fx dette:
Hele 25% af de nominerede giver dermed brugerne en usandsynlig ringe mulighed for at komme videre på sitet, og rent faktisk finde det søgte indhold. Det er ganske kritisk.
Kend dine 404-siders URL
Første trin i optimeringen er at have en god 404 side, der hjælper brugeren videre. Næste og lige så vigtige trin er at spore hvilke sider brugerne ser som 404 sider. Dvs. hvor er der rent faktisk trafik? Det er derfor vigtigt at spore hvilke 404 sider, der har sidevisninger. Det kan man naturligvis bruge Analytics til.
Sitet www.e-conomic.dk har en ganske cool 404-side:
Men uanset hvor cool siden er, så har de ikke nogen analytics kode på siden. De benytter Google Analytics på sitet, men lige præcis 404-siden spores ikke.
Det er ikke første gang jeg ser det – formentlig fordi footer eller header (hvor analytics koden er inkluderet i) ikke indgår i 404-siden.
Kun halvdelen kender til 404 visninger
Tager vi en status på de nominerede sider til i aften: 3 sites har en 404 side, men uden analyticskode på, og yderligere 3 sides har ikke en reel 404-side, men flytter brugeren til forsiden – og kan dermed ikke se hvilken URL der var fejl på.
Så samlet set kan 12 ud af 24 se hvilke URL der er blevet vist som 404. HALVDELEN?!? Det er altså status for dagens brug af sporing af 404 sider. Hvad med dig? Har du husket at spore din 404-side?
I næste blogindlæg vil jeg fortælle mere om hvordan man bruger sporingen, og kan lave smarte tricks til at optimere ud fra det.
Topsites sporer ikke 404 sider,
Aaah Jacob, din konklusion er noget søgt. Der er væsentligt flere måder at spore og logge 404-sider på, end via Google Analytics.
Den nok bedste måde at gøre det på er, at logge det inde i backend’en af ens CMS. Og så tilbyde et interface, hvor man stille og roligt kan gennemgå alle loggede URL’er og manuelt pege dem det rette sted hen (tip: Det ka’ Umbraco da selvfølgelig :-P).
Denne metode har intet med GA at gøre, alt sker server side. Og dermed kan du ikke som ekstern se, om det er noget de gør i.
Jeg tror dog ikke, der rent faktisk ER så mange, der holder øje med deres 404-log. Og endnu færrre, der gør noget ved det. Så lidt tips til hvordan man kan holde øje med det ovre i GA vil da være en fin ide.
@Søren: Hvis man ikke har styr på noget så basalt som at huske analyticskoden på 404 siden, så tror jeg heller ikke de sporer det med andre værktøjer.
Et andet problem ved den manglende kode er desuden at data bliver forkerte:
– Ekstra besøg generes hvis brugeren kommer videre fra 404 siden
– Oprindelige trafikkilde mistes
Samtidig er der nogle data de ikke kan få med andre tools:
– Ingen anelse om konsekvensen af 404 siden (fx bounceraten mv)
– Ingen anelse om hvilke værdifulde links der går spildt i en 404 side
– Og så mener jeg ikke der er mange, hvis nogle, andre værktøjer der viser hvor mange sidevisninger der har været. Dvs. mangelfuldt ift. prioritering af arbejdsindsatsen.
Så derfor mener jeg uagtet af andre alternativer at Analytics er den klart bedste måde at gøre det op.
Men det kommer der meget mere om i indlæg nr. 2 om emnet.
Vigtig pointe Jacob! Selv bruger jeg den dovne 301’er til forsiden og ved derfor ikke hvor fejlene ligger. Omvendt så bliver de dog ikke helt tabt
Kan man ikke bare gøre som på http://www.webjuice.dk – altså bare have EN side på sin hjemmeside. Så opstår problemet jo slet ikke?
Jacob, den måtte jo komme – det blev så fra mig