Google Analytics måler webstedshastigheden
Det er ikke mange måneder siden at det nye Google Analytics så dagens lys- nyt interface og nye funktioner, alt sammen under navnet V5. Nu har alle adgang, så du kan hygge dig med de spændende muligheder.
Og festen stopper ikke her. Forleden præsenterede Google Analytics en ny mulighed, nemlig at måle webstedshastigheden, også kaldet Site Speed. Det går i al sin enkelthed ud på at måle loadtid på hver enkelt side, og dermed få indblik i performance ift. loadtid.
Webmaster tool går Analytics
Det er interessant at loadtid bliver en del af Analytics, da sådanne målinger ellers plejer at høre til Webmaster tools. Men det er absolut relevant nok, for kun i Analytics kan man se performance – øger høj loadtid også bounceraten? Hvordan er sidens hastighed ift. Adwords quality score for søgeord, der leder til siden? Og meget mere kan analyseres og arbejdes med.
Den nye måling siger mig at Google ikke arbejde på at integrere Webmaster Tools i Analytics 100%, for så var det ikke nødvendigt at skulle ændre Analytics koden for at få data. Så burde Google i stedet have koblet de to værktøjer sammen. Den anden mulighed er dog at Analytics koden på sigt skal overtage al arbejdet, men så burde denne ekstra linie ikke være en tilføjelse man selv skal foretage, men være en del af grundkoden.
Spor din webstedshastighed
For som nævnt, så skal du arbejde for sagen hvis du gerne vil have data. Du skal tilføje denne linie i din grundkode (på alle sider) – og placer den lige efter trackpageview:
Nyeste kodeversion:
_gaq.push([‘_trackPageLoadTime’]);
Ældre kodeversion:
pageTracker._trackPageLoadTime();
Det er meget vigtigt at du bruger versionen der passer til din grundkodeversion. Du kan se Analytics egen officielle tekniske forklaring her.
Bruger du WordPress plugins, så kan du se en guide til at justere Analyticator og Yoasts plugins her. Med tiden skal det dog nok blive integreret, de skal bare lige nå det
Se loadtid i Analytics – men kun samples
Når du har implementeret denne ekstra linie, så indsamler du load tiderne fremadrettet. Men ikke dem alle. Det tages kun stikprøver, der er angivet til 10%. Nærmere undersøgelser (med hint fra Esben Rasmussen) viser at det kun er besøg foretaget med Chrome og IE 9 der spores. Googles eget svar til dette er:
Page load time is measured using the NavigationTiming interface, if
available. In older browsers, it seeks help from other interfaces from
Chrome or the Google IE toolbar.
Andre spørgsmål går på hvordan det registreres, og Google svarer her
The page load time measurement starts at the beginning of the
navigation, e.g., a user click, and ends at the document’s load event.
Brugen af Chrome og IE 9 stod i april for ca 12% af alle sidevisninger i Danmark (Kilde), så det er dels en lille gruppe, men værre endnu, så er det absolut biased data. Brugen af IE 9 og Chrome er absolut ikke repræsentativt for alle danskeres brug af Internettet. Adfærden er dermed klart påvirket af målgruppe-“valget”. Hvis der tilmed er forskel på loadtid af dit site i forskellige browsere, så er dette selvfølgelig også noget der påvirker resultaterne.
Når du engang har fået data ind, så ser det således ud (data for få dages test her på sitet). Klik på billede for større udgave:
Stor ros til Google for at vise og Sample-størrelsen, så vi ved hvor meget vi kan stole på data. Folk der kender mit site vil jo fx på ingen måde kunne forstå at det skulle tage 2,5 og 5 sekunder at loade nogle sider (#ironi #detbliverbedreendag).
Webstedshastighed fra Google bliver helt sikkert ikke den sidste positive overraskelse over nyskabelser i det nye interface. Hvad tænker du – kan det bruges til noget? Eller ryger dataoverload barometeren helt op i det røde felt?
Pingback: www.anyhed.dk
Fedt, jeg har også lige tjekket mine tal ud …
Min dell xps 15 nyhed tager ifølge Google analytics 130sek at loade … http://www.forsejt.dk/ny-dell-xps http://twitpic.com/4uisd3
Dejlig ny feature, selvom det kun er sample-baseret.
Som jeg læser beskrivelsen af trackingmetodologien er det ikke samme type måling, som Google Webmaster Tools byder på (webstedseffektivitet), men jeg kan ta’ fejl. Det er sket før.
Kører GWT ikke med “traditional method” ifølge opdelingen fx her:
http://www.optimisationbeacon.com/analytics/google-analytics-new-site-speed-report-tracks-page-load-times/
Hvorom alting er scorer jeg indtil videre væsentligt ringere i GA end i Pingdom Tools-loadtidsmåling.
Alt godt,
Kasper
@Anders — godt eksempel! Jeg får en loadtid på 2,1 sekunder via Pingdom på din url.
@Anders og Kasper: Mange tak for jeres kommentarer. Det er væsentligt at forholde sig kritisk til sine data, specielt når Google ruller noget nyt ud. Det tyder jo ret meget på at data ikke er særlig præcise endnu. Nok derfor Analytics nye funktioner plejer at være i beta et år
Det kan ikke kun være data de henter fra GA javascriptet på sitet – da siden godt kan have loadet en del før GA koden bliver aktiveret – så de må hente dataen et andet sted fra – evt. Google Toolbar og Chrome
Ja, meget spændende feature, men jeg er dog lidt lunken ved den, så længe datagrundlaget er så afhængigt af specifikt teknisk setup.
Det er nemlig helt korrekt, at den nye funktion fungerer “native” i IE9 og Chrome, mens data i ældre browsere fås fra Googles Toolbar… Det vil så bare sige, at der ikke er nogen tracking af Opera og Safari brugere – og ikke mindst: Der er ingen tracking af mobile enheder (det skulle da lige være dem, der har den nyeste IE9 og Chrome… hvilket vist er et næsten ikke-eksisterende antal).
Det synes jeg er ret meget noget øv, da det først er rigtigt sjovt at optimere loadtid, når vi snakker mobile enheder.
Og endnu engang tak for mention Jacob
Hej Jacob
Jeg kan anbefale dig at kigge på et værktøj der hedder Uptrends. Det er et meget fleksibelt værktøj der måler website performance på kryds og tværs.
Vi arbejder en del med Uptrends der giver os meget detaljeret data på website performance, såsom loadtider og nedetid, men vi kan ikke analysere alle vore sider og flows hele tiden, denne nye feature passer helt perfekt, da vi nu kan screene alle sider i GA og derefter udvælge og arbejde med de kritiske i Uptrends.