Webstedssøgning: Din interne søgemaskine er vigtigere end du tror

Alt for mange undervurderer effekten af at analysere data for den interne søgning på deres site. Faktisk kan du starte med at optimere helt uden webstatistik – har du fx prøvet at lave en søgning på dit eget site for nylig? Ville du som bruger synes resultaterne giver dig det du søger efter?

Kan du svare ja til de tre følgende udsagn?

  • 1. Indenfor den seneste tid har jeg selv prøvet min interne søgning for at se præsentationen af resultatet
  • 2. Min webstatistik / tracking måler hvad brugerne søger på
  • 3. Inden for den seneste måned har jeg kigget på resultaterne af hvad brugerne søger på, og brugt det til at optimere mit site

Hvis du havde et eller flere nej, så bør du læse videre. Kunne du svare ja til alle, så læs videre og udnyt dit forspring til at nå endnu længere.

Hvorfor bruger dine brugere den interne søgemaskine?

De er to typer brugere – dem, som navigerer via menu eller links, og dem, der navigerer via den interne søgemaskine. For dig gælder det om at minimere brugen af den interne søgemaskine, da det kan være svært at ramme deres behov fuldstændig (Du får i al fald lov at betale for en søgemaskine i den kaliber). Den sidstnævnte gruppe er svær at flytte, med mindre de fra start lokkes af et godt tilbud på forsiden. Den første gruppe ønsker som sådan ikke at bruge den interne søgning, men bliver nødsaget til det, når de ikke kan finde det de søger. Problemet er her for dårlig navigation og usability på sitet.

Hvor stor en andel af dine brugere søger?

Brugen af den interne søgemaskine fortæller utrolig meget om sitet. Normalt vil omkring 1-3% af alle besøg indeholde en søgning. Hvis der søges ved mere end 10% af besøgende, så er det så langt over normen at det er en klar indikation på at navigationen er problematisk. Problemet kan også skyldes at det søgte ikke indgår i sitets sortiment, og derfor umuligt at finde, men giver det en søgeprocent på over 10, så er det vist tid til at revurdere brand og signaler kraftigt (eller sortiment).

Hvordan ser din resultatside ud?

Lige meget hvor mange der søger, så bør de præsenteres for en side, som fører dem sikkert videre til hvad de søger. Billedet viser søgeresultatsiden for hifiklubben.dk, og de har tydeligvis glemt selv at søge. Jeg søgte tilmed på “Fladskærm” og da de to første resultatsider kun indeholdt andre produkter, så opgav jeg. Wupti.com´s er lige så håbløs, se blot deres side. Når du måler dine søgninger, så kan du også se hvor mange, der forlader sitet umiddelbart efter søgningen. Undersøg hvilke søgeord, som medfører at brugeren forlader dit site og prøv selv at søge på disse søgeord. På den måde finder du ud af hvorfor brugeren forlader dit site – er det uoverskueligt resultat, nul resultater, eller resultater der ikke matcher søgningen?

Brugere der søger giver dig informationer

Et utrolig vigtigt output fra de interne søgninger er interesse tilkendegivelsen. Følg løbende op på de 10-20 mest søgte ord, og se om du har dem i sortimentet og om søgeresultatet matcher efterspørgslen. Søgeordene er en klar tilkendegivelse af hvad brugerne tror de kan finde, men ikke kan finde. Så tag handling: Sørg for det indgår i sortimentet. Indgår det allerede i sortimentet, så overvej hvordan brugeren kan finde det uden brug af søgemaskinen. Hvis navigationen til varen er ulogisk eller lang, så optimer din navigation. Gør det let at finde de mest solgte samt mest søgte produkter. Overvej at integrere et dynamisk område, som på skift viser de 5 mest søgte varer.

Hvilke søgeord giver ikke resultat?

En ting er dårlig resultatfremstilling, men får brugeren slet ikke noget resultat, så er salget helt tabt. Kig derfor godt på listen over 0-resultat søgninger. Har du produkterne i dit sortiment, så sørg for at få dem præsenteret. Har du ikke, så overvej om det skal indgå. Og i stedet for at skrive “søgningen gav ingen resultater”, så lav et til dels mere underholdende og hyggeligt svar, samt noget brugeren kan agere videre på. Det kan fx være “Lagerchefen er ude efter kaffe, så produktet findes ikke på hylden lige nu. Se i denne uges tilbud og få et godt tilbud i stedet – klik her.”

Følg resultatet af din optimering

Hav et dokument hvor du skriver dine justeringer ind i, med dato. Og undersøg så om din optimering rent faktisk er en optimering. Gå efter at få andelen af besøg med søgninger ned, mindske antallet der forlader sitet efter en søgning, og selvfølgelig at få øget salg via søgning. Alle tre kan dit webanalyse værktøj hjælpe dig med (hvis du har sat det op). Husk at fejre succes! Det er selvfølgelig ikke godt hvis det er skidt nu, men det er først rigtig møg hvis det stadig er skidt om et år.

Hvilke værktøjer til at måle?

Til interne søgninger er en kombination af Google Analytics og Indextools rigtig godt. Google Analytics giver svar på

  • Bounces efter søgninger
  • Brug af sitet efter søgning
  • Andel af besøgene, som indeholdt en søgning
  • Mest søgte ord

Men antallet af 0-resultats søgninger indgår ikke (pr default), så dette ses i Indextools.

Brugen af blot det ene værktøj kan næsten føre dig i mål, så frygt ikke hvis du “kun” har det ene (det er nok mest mig der godt kan lide at have implementeret en masse – man har vel lov at være fagnørd).

Måling af den interne søgning

Det er lettere at måle den interne søgning end du regner med. Indgår søgeordet i søgeresultatsidens URL, så kan man sætte det op i Google Analytics ved blot at angive hvad der står lige før = i url (hvis q=searchterm, så indsættes blot q i settings) og hvis ikke kan et enkelt kode-hack gøre det muligt. I Yahoo! Web Analytics skal man blot placere et stykke kode på søgeresultat-siden.

Kom i gang med det samme

Svarede du nej til udsagnene i toppen? Så er det bare om at komme i gang med at rette op. Lige nu og her: Prøv selv at søge. Derefter: Undersøg om det registreres i din tracking – hvis ikke, så sæt det op. Sæt en deadline for hvornår det skal være fuldt implementeret og opsat og overhold denne. Følg op på data en uge efter.

Ps: Kig ikke på dette sites interne søgning, jeg satser på uerfarne brugere og at sitets usability er for vildt ;-)

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
Bruges din interne søgemaskine til optimering?, 6.0 out of 6 based on 1 rating